VENUEZ11 - Waagnatie - Antwerpen

VENUEZ11 BE liet België kennis maken met een horeca-event dat toont dat het ook anders kan. Een goed onderbouwde cocktail met een vleugje glamour en een twist vakkennis geserveerd tussen professionals. Kosten noch moeite werden gespaard om de Waagnatie om te toveren tot een heuse Hip Traditional inspiratietempel. Voor de inrichting van de beurs, deed de organisatie beroep op een aantal ontwerpbureaus. Pinkeye zorgde voor het ontwerp van het onthaal in een "Nice to Meat you" thema. Slagersvrouwen achter een enorme toonbank verwelkomden de bezoekers. Verder kon iedereen genieten van heerlijke gerechten in het restaurant Lucille. De PikNik take-away zorgde voor de snelle , maar gezonde hap, uit het vuistje. De uitwerking van deze restaurants lag in de handen van NotBeforeTen. Horeca-ondernemer Kasper Stuart beheerde de twee restaurants. Het Limburgse ontwerpbureau Creneau werkte de workshopruimtes & gastsprekerpodia uit.

Bekroningen & Awards

Tijdens VENUEZ11 BE werden heel wat talentvolle bartenders & horeca-ondernemers in de bloemetjes gezet. Bacardi ontwierp een exotische speak-easy en bekroonde de beste Belgische barman. Piotr Kuzmici won de Bacardi Legacy award. Deze barman is een vaste waarde in de Antwerpse cocktailbar "Cocktails at NINE". Voor deze cocktailwedstrijd stelde hij een origineel recept samen waarbij hij gebruik maakt van de bruine 8 años rum en de witte rum. Zijn cocktail, die hij Superiocho doopte, is relatief snel en gemakkelijk te bereiden en heeft een bijzonder frisse smaak door het gebruik van gember en citroengras. Op VENUEZ11 BE werd hij uitgebreid in de bloemetjes gezet door Bacardi en door zijn barmancollega's. Daarnaast werden er nog een aantal opmerkelijke talenten gevierd. Oprichter Fernand David van Steak'Frit ontving de Venuez Entrepreneur Award. De vlotte, eigentijdse en laagdrempelige café-brasserie STEAKfrit' keren terug naar de kwaliteit van de traditionele en authentieke Belgische keuken. In een informele, joviale en warme sfeer krijgen gasten een kaart gepresenteerd met klassieke gerechten. Ondertussen telt Brussel 3 STEAKfrit Café/Brasseries. Fernand David kwam fier de eerte VENUEZ11 BE award ophalen. Andere genomineerde voor deze award waren Nikolai Kovdal van Fiskebar, Didier Thiry van Odette en Ville en Kasper Stuart van onderandere Josephines. VENUEZ11 BE deelde daarna nog de Hospitality Concept of the Year award uit. Hiervoor waren Chateau de La Poste, Josephine's, Roji 1 en Les Filles Plaisirs Culinaires genomineerd. De drie flamboyante dames van Les Filles Plaisirs Culinaires mochten met de excentrieke award naar huis.

Gastsprekers & workshops

Op VENUEZ11 BE worden er voornamelijk veel cocktails en bartender technieken gepresenteerd. Heel wat bekende nationale en internationale bartenders zakken af naar VENUEZ11 BE om inspiratie op te doen in techniek, materialen en ingrediënten. De heersende cocktailtrends in Nederland, Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waaien over naar België en VENUEZ is de eerste om die trends op te pikken en te verspreiden. Op het VENUEZ11 BE programma stonden dan ook heel wat inspirerende activiteiten en workshops. De organisatie kon rekenen op de beste bartenders ter wereld. Manuel Wouters van SIPS en Ben Belmans verzorgden het gastsprekerprogramma en nodigden ondermeer de Stanislav Vadrna, Joerg Meyer, Xavier Padovani, Misja Vorstermans uit. De Brit Mark Ridgwell was verantwoordelijk voor de tastingbar en liet de bezoekers alle geheimen van spirits ontdekken. Peter Hernou, Bart & Peter Deprez toonden de bezoekers hun koffiekunsten. Ben Belmans en Bernard Lahousse vertelden in hun foodpairing sessie het geheim achter elke perfecte match.

Het Piper Heidsieck gastsprekerpodium kon ook op heel wat aandacht rekenen. Allerlei gastsprekers uit België en daarbuiten betraden het podium om thema's zoals opleiden van horecapersoneel, rookverbod, barinrichting te bespreken. De Clubtalks met discotheekmanagers van Café d'Anvers, KitschClub, NOXX Antwerp en Versuz trok heel wat geïnteresseerde luisteraars. Christel Cabanier, Jo Peeters, Glenn Sestig, Lieven Musschoot, ed. babbelden over trends in hotel & restaurantinrichting. 

Dinsdagavond omstreeks 19.30 uur werd de beurs afgesloten en werd er afgetikt op 1800 bezoekers. We mochten deze eerste editie rekenen op heel wat enthousiaste exposanten, bezoekers, gastsprekers en bartenders. 
Twee dagen waren nog te kort voor deze eerste keer VENUEZ11 BE ... wij tellen af naar de volgende editie in 2012 !