Masterclass: Gezond en duurzaam ondernemen

Op slechts 15 km van Brussel, worden we verwelkomt op de hoeve van familie SaerensHof ter Vrijlegem. Hier kun je vergaderen, logeren in één van de 8 kamers, kennis maken met de verwerking van koolzaad tot verschillende koolzaadproducten en met wat men bedoelt met een zorg- en energieboerderij. Deze keer ging de masterclass over 'Gezond en duurzaam ondernemen in de horeca' en de hoeve zelf was dus al een interessant programma onderdeel.

De eerste spreker was Thierry Bronchart van Alpro® soya. De soja voor de producten van Alpro® soya wordt duurzaam geteeld. Er worden geen regenwouden voor gekapt en de boeren krijgen een eerlijke beloning. Er wordt beslist geen genetisch gemanipuleerde soja gebruikt voor de producten van Alpro® soya. Bij aankomst kregen wij overigens een heerlijke warme Alprocinno® – een trendy en goed opgeschuimde koffiebereiding.

Bernard Sironval van EXKi gaf een gedetailleerde uiteenzetting van het RE-THINK 2.0 actieplan – Re-duce Re-use Re-cycle. Al sinds de oprichting van de onderneming in 2001 is gezondheid EXKi’s belangrijkste engagement. Andere aspecten, zoals eerbied voor het milieu of voor diversiteit volgden logischerwijze. Afgelopen jaar besloot EXKi haar acties opnieuw te bekijken vanuit een duurzame ontwikkelingsoptiek. Concreet engageerde EXKi zich in een actieplan, het Re-think!-plan, en verminderde inmiddels de ecologische voetafdruk met 29%.

De laatste spreker, de speciaal uit Frankrijk overgekomen, Olivier Coudron van SIIN (Scientific Institute for Intelligent Nutrition) informeerde de Leadersclub over het bestaan van het Intelligent Nutrition® certificaat. Voor een betere toekomst is het belangrijk te weten wat de effecten van voedingsmiddelen zijn op onze gezondheid en onze planet. Het Intelligent Nutrition certificaat heeft als doel aan de legitieme verwachtingen van de consument te voldoen, die daarmee verzekerd is dat het restaurant hem een moderne gezonde voeding zal serveren.

Dat duurzaam ook doordachte en smakelijk combinaties betekent werd aangetoond door Greenway & Coeur d’Artichaut tijdens de afsluitingscocktail.