LID in de kijker: Greenway

In deze rubriek willen we graag het podium geven aan een van onze leden. Deze maand hebben we een aantal vragen gesteld aan Paul Florizoone van Greenway. Ontdek waar greenway voor staat en met welke uitdagingen Paul te maken krijgt en trends waarmee de Gentse Ondernemer rekening houdt!

Wanneer en hoe is je passie voor de horeca begonnen? Was het altijd je droom of was het een toevallige ontdekking?

Van jongsaf kwam ik in contact met de horeca. Mijn grootouders, mijn oom en nog andere tante hadden een horeca zaak. Ik kwam er vaak en werkte er ook als jobstudent. Lekker eten en feestelijk koken was normaal bij ons thuis. Toch dacht ik niet dat ik in de horeca zou starten toen ik studeerde. Maar ja, na een reis door Azië kreeg ik toch plots het lumineus idee om een veggie restaurant te starten. Het begin van Greenway nu 26 jaar geleden :)

Wie of wat inspireert jou in de horeca? Zijn er bepaalde chefs, restauranthouders, of trends waar je naar opkijkt?

Er zijn zeker verschillende chefs en horeca ondernemers die me geïnspireerd hebben. Jamie Oliver's creatieve en toegankelijke kookstijl, bijvoorbeeld Kasper Stuarts creatieve en ondernemende aanpak van horeca met veel oog voor design en kwaliteit. De doordachte en conceptgerichte aanpak van Harry De Landsheer met nadruk om klantgerichtheid... En nog zo veel andere goede horeca ondernemers die ik via LCB leerde kennen hebben mij beïnvloed. Ook de trendtours die we al zo veel jaar met LCB doen, zijn voor mij een bron van inspiratie. Je ontdekt er altijd wel iets nieuws. 

Wat bracht je ertoe om lid te worden van Leaders Club Belgium en hoe heeft het je zakelijk of persoonlijk beïnvloed?

Ik ben lid geworden van Leaders Club Belgium op moment dat Leaders Club net was opgericht. Vanaf het begin was Leaders Club een netwerk waar kennisdeling en vriendschap centraal stonden. Als startend horeca ondernemer was het me dan ook snel duidelijk dat ik hier heel wat kon leren van ervaren ondernemers. Het bracht me ook buiten mijn dagdagelijkse cocon en verbreedde zo zeker mijn kennis. 

Wat is jouw specialiteit in de keuken of in de horecasector? En wat is je favoriete gerecht of drankje om te serveren?

Met Greenway heb ik me doorheen de jaren gespecialiseerd in innovatie, super lekkere plantaardige producten en gerechten waarvan zelfs de meest verstokte vleeseters zeggen: Wel, als het zo lekker is, kan ik gerust af en toe eens vegan eten. Dit is mijn drive en daar geniet ik nog elke dag van.

Wat zijn enkele uitdagingen waarmee je te maken hebt gehad als ondernemer in de horeca, en hoe heb je ze overwonnen?

De grootste uitdaging voor mij in horeca is om een rendabel concept te creëren dat nog steeds voldoende creativiteit en kwaliteit kan uitstralen. Dit is vaak een moeilijke balans. Door hoge loonkosten worden we gedwongen om heel berekend om te gaan met personeelsbezetting. Met ons Greenway concept waar onze klanten bestellen aan de toonbank en nadien bediend worden aan tafel hebben we hiervoor goede oplossing gevonden.

“Door hoge loonkosten worden we gedwongen om heel berekend om te gaan met personeelsbezetting. Met ons Greenway concept waar onze klanten bestellen aan de toonbank en nadien bediend worden aan tafel hebben we hiervoor goede oplossing gevonden.” - Paul Florizoone

Heb je een specifieke bijeenkomst of netwerkervaring met Leaders Club Belgium die je bijzonder is bijgebleven?

Een van de beste herinneringen met Leaders Club Belgium was een trendtour die we maakten naar Istanbul. We waren met een mooie groep van Belgische horeca ondernemers en ontdekten er zo veel toffe concept en hadden plezier tot in de vroege uurtjes. Ik zag dat Istanbul dit jaar terug op het programma staat :) Niet twijfelen hoor! Ga zeker mee, het zal echt de moeite zijn. 

Wat zijn volgens jou de meest opwindende of interessante trends in de horeca op dit moment?

Vandaag zie ik vooral concepten ontstaan waar gezelligheid, lekker eten en drinken centraal staan. Gastrobars waar je lekkere hapjes kan eten met een ruim assortiment craftbiertjes en aantal signature cocktails zijn zeker een trend waar je niet om heen kan.

Heb je geheime talenten of hobby's die mensen misschien niet verwachten van een horecaondernemer?

Naast mijn grootste hobby Greenway, ben ik ook imker en brouw ik af en toe ook zelf bier. Dus wie weet smijt ik me later wel volledig in honingbier :)

Linde De Maeseneer