International Trendtour Turijn

Turijn is een stad met een rijke geschiedenis en een bloeiende industrie. Op de plek waar nu Turijn ligt, bevond zich vroeger een Romeinse nederzetting, terwijl de stad momenteel de thuisbasis is van een merk als Lavazza, hoofdsponsor van onze trendtour. Aftrappen deden we dan ook met het zwarte goud. Op vrijdagvoormiddag 24 mei kregen we meteen een rondleiding in het Lavazza Experience Centre; in het opleidingscentrum werd ons een uiteenzetting gedaan van de diverse koffiebereidingen en leerden we heel wat bij over de geschiedenis van koffie.
Tijdens de namiddag werden we richting Guido Gobino Cioccolateria geloodst, een artisanale chocolaterie die in 2008 de beste praline ter wereld gemaakt zou hebben. Hierna spotten we een bijzonder concept. Ricreazione heeft namelijk de bizarre combinatie van bloemenzaak naast restaurant te zijn. Vervolgens deden we een andere Italiaanse klassieker aan, en proefden we de pasta van Pastificcio Defillipis. We sloten een boeiend dagprogramma af met de perfecte ijsjes van Gelateria Marchetti. Daarna fristen we ons op voor een authentieke maaltijd in Vintage 1997, het sterrenrestarurant van Chef Pierluigi Consonni. Vooral de hartelijkheid en de gastvrijheid van de Italianen verraste ons hier. Wilde je kaas in plaats van een dessert, of een aangepaste tafelschikking, dan vormde dat geen enkel probleem, in tegenstelling tot in sommige zaken hier. Misschien is hun vriendelijkheid en openheid wel een rechtstreeks gevolg van het goede weer daar. Wie weet.

De volgende ochtend verkenden we Turijn per vespa – een ideale gelegenheid om de dagelijkse werkstress met wapperende haren achter ons te laten. Zo trokken we richting Pollenza waar de Slow Food Universiteit gevestigd is. Na een universiteitsbezoek gingen we op zoek naar prachtige panaroma’s en bezochten we het kasteel van Roddi. In Tre Stelle konden we als aperitief genieten van de artisinale kaasproductie. De gedrevenheid waarmee ambachtslui bezig zijn met hun producten was haast ontroerend en zorgde naast nostalgie voor de nodige inspiratie onder de deelnemers. Onze lunch ging gepaard met een heuse wijndegustatie, maar het meest fantastische aspect ervan was beslist het uitzicht over de wijnaarden. Na de lunch zetten we onze tocht verder richting Barolo, waar een notendegustatie op het programma stond. Uiteraard kon een bezoek aan een van de bekendste wijnproducten van de streek hier niet ontbreken.

Tijdens onze derde maar tevens laatste dag was er een bezoek aan Eataly gepland, het van oorsprong Italiaanse versmarkt- en restaurantconcept met internationale uitstraling. Daar kregen we een lekkere maaltijd op basis van typische Piemonteese producten met ciabatta/focaccia en wijnen geserveerd. Een ideaal kader om tussendoor met gelijkgestemden uit het vak van gedachten te wisselen over de business, nieuws te delen, ...

Hoewel Turijn bekend staat als de bakermat van de slow food beweging, zat onze trip allesbehalve vol ‘slow motions’. Zo stoten we op de ene inspiratie na de andere, en dromen we er nu al van om sommige onderdelen van deze onvergetelijke ervaring te incorperen in onze eigen zaak. Op naar de volgende trendtour! Hopelijk zijn er dan een hele hoop nieuwe gezichten van de partij.