Trendtour Stockholm

Donderdag 14 juni
Na in het Elite Eden Park Hotel te hebben ingechekt – dat met haar environmental design een energiebesparend model voorop stelt – gingen we op verkenning door de stad. Klaar om het trendtour-droomscenario in de praktijk om te zetten.

Op uitnodiging van Jack Mulders en Göran Stierna van DUNI, een bedrijf dat gespecialiseerd is in tafelaankleding en professionele verpakkingen voor de horecaindustrie, genoten we met volle teugen van onze eerste aperitief in Kött Baren. Kött Baren is een beenhouwerij van de F12-groep die ook dienst doet als cocktailbar en vleesbrasserie (let vooral op de vlezige memorabilia en de obers met slagersschorten aan). Voor het diner viel de keuze op Grill van Melker Andersson, momenteel de nieuwste hotspot voor gegrild en gerookt lekkers. Als stichter van de F12 groep is Melker een van de meest bezielde ondernemers in Stockholm. Een degelijke afsluiter van een mooie avond.

Vrijdag 15 juni
Om de sfeer van Stockholm ook in de authentieke buurten op te snuiven, trokken we na het ontbijt richting Östermalms Saluhall, een fantastische foodmarkt met een kleurrijk (over)aanbod van Zweedse specialiteiten. Daarna wandelden we verder naar het operagebouw, waar we een adembenemende lunch op het dak van de opera voorgeschoteld kregen. Op uitnodiging van Bas van Monfoort van Electrolux Professional, werden we er ontvangen in een van de twee Electrolux Cubes – de andere cube bevindt zich momenteel in Londen. Speciaal voor deze gelegenheid kwam Bart de Pooter (de twee sterrenchef van De Pastoraele) de opera van Stockholm culinair onveilig maken. Naast de exclusieve setting, waren het gezelschap (Mathias Dahlgren, winnaar Bocuse d'OR in 1997, was onze eregast) en de food fantastisch. Om even uit te blazen van deze spektakellunch gingen we op shopping spree in een trendy mall; in MOOD Stockholm werden we overrompeld door enkele toegankelijke maar kwalitatief hoogstaande hospitalityconcepten zoals Vigarda (best natural burger in town), Café Egoiste (Zweeds ontbijt), Boqueria (tapas & barfood) & Juiceverket (sapjesbar met dj). Naast smaakmakende op zijn minst opvallende adresjes voor een shoppingscentrum.

's Avonds hadden we een afspraak in Grappe, een private wineclub die 1.000 leden telt. Dat de club niet voor de gewone gast toegankelijk is, wekt op zich geen verbazing: Zweden heeft een zeer strenge wetgeving m.b.t. alcohol. Bovendien is Zweden een markt waar vooral jonge wijnen gedronken worden, een aspect waaraan de bevlogen professor Carl Jan Granqvist met zijn exclusief wijnaanbod iets hoopt te veranderen. Met een glaasje champagne in de hand vormden de verhalen van de professor de ideale starter van een gezellige avond. Voor het diner hadden we gereserveerd in visbrasserie B.A.R. Hier kon je je eigen vis persoonlijk gaan uitzoeken: versheid gegarandeerd, en: om je vingers af te likken.

Zaterdag 16 juni
Op zaterdagochtend hadden we een bijzonder goede reden om het ontbijt te skippen: ons bezoek aan Södermalm, een alternatieve wijk in Stockholm. Hier werden we verrast door Nytorget Urban Deli: een delicatessenwinkel met daaraan een brasserie en bar verbonden. Deze no nonsense sfeer werd evenzeer gesmaakt door gezinnen met kleine kinderen, creatievelingen en hippe koppels. Hoewel deze buurt nog in volle opmars is, zorgen de authentieke concepten van dergelijke gedreven ondernemers voor een extra frisse wind doorheen Södermalm. De lekkerste cocktails werden ons voorgezet in de stijlvolle bar van het Story Hotel. Dit designhotel met attitude heeft vermoedelijk de mosterd gehaald bij het Ace Hotel New York.

De ultieme afsluiter van onze trendtour vonden we in het nachtleven. Zowel buiten (op straat of op de terrasjes) als in de talrijke kleine en grote clubs hebben opvallend veel mensen een reden tot feesten, en zo hoort het ook. Wij hebben hoegenaamd geen last ondervonden van de ‘kille’ noordelijke sfeer, integendeel.
Tijdens onze trendtour hebben we meer dan voldoende visionaire concepten gespot, gaande van modern en klassiek naar authentiek, kosmopolitisch en industrieel. Wij hebben in Stockholm alvast voldoende inspiratie en energie opgedaan om er opnieuw een sterk zomerseizoen van te maken.

Tot de volgende!