Een slapeloze nacht in ... Parijs

Maandag 4 Juni - Dinsdag 5 Juni 2018

 

· 12 ambitieuze leden van Leaders Club Belgium vertrekken vanuit Gent voor een 24h toer naar Parijs en Rungis. Weet dat tot 1969 de versmarkt gelegen was in ‘Les Halles’ in Parijs op een terrein van 10 hectare. Vandaag is de markt in Rungis ietwat uitgebreider. Ontdek enkele ‘Fact & Figures’ in de toegevoegde tabel.

· Doel: een korte verkenning van een deeltje van Parijs. De ‘Pièce de résistance’: een bezoek aan de Versmarkt RUNGIS, de grootste Foodmarkt van Europa.

· Na een vlotte rit naar het centrum ontdekken we in één uur een deeltje van Parijs: de zone van Montparnasse, ten zuiden van de Seine.

· Le relais de l’entrecôte, waar alles draait rond dat mooie stukje vlees, een lekkere burger bij Big Fernand, waar we als team de burgers en frieten laten smaken uit het vuistje...

· Het diner nemen we in een 90-jarige brasserie ‘La Coupole’, een instituut in Parijs. De middernacht cocktail nemen we in Bar ‘Le Rosebud’, waar vooral de Parijzenaren graag vertoeven. Ook het moment om even op de verjaardag van Cindy, hoeveel... te toasten

· Dan vertrek naar Rungis, waar ons bezoek start rond 1h30.

 

Versmarkt van Rungis: Facts & Figures:

  • Oppervlakte van 116 voetbalvelden (232 hectare)

  • 18 miljoen klanten worden per jaar bediend op de versmarkt

  • 12.000 medewerkers, 1200 bedrijven, 450 ton afval per dag

  • Dagelijks rijden er 26.000 voertuigen binnen en buiten

  • Jaaromzet 7,9 Miljard Euro; 1,5 Miljoen ton goederen worden verhandeld per jaar

  • Hoofdactiviteiten: vis, vleeswaren, groenten en fruit, zuivel en traiteur, bloemen en decoratie

 De 12 dapperen hebben dit dorp de hele nacht ontdekt: van een impressionante vishal, met alle mogelijke vissoorten en schaaldieren, tot een vleeshal, waar hongersnood moeilijk te begrijpen is.

De groenten - en fruithallen tarten de verbeelding en hier geen gebrek om een gezond slaatje, zeg maar sla samen te stellen.

In de kaashal: een immense voorraad van kaassoorten in alle vormen en smaken. Vergeet ook de bakkerij niet, die bijna 24h per dag open is met vers brood en verse croissants. Om 6h ’s morgens krijgen we als eerste klanten in de ‘Cantine du Troquet’ wat vlees - en charcuterie schotels te proeven.

Rond 7h terug in onze minibusjes gestapt, een ‘3 uur slaaprit’, en een veilige aankomst terug in Gent.

Wat hebben we geleerd: Versmarkt Rungis ligt op slechts 3 à 4 uur rijden van onze thuisbasissen. Er zijn mogelijkheden om een enorme selectie van kwalitatieve producten ‘via-via’ te bestellen, voor sommigen onder ons misschien om directer aan te kopen.

‘Versmarkt Rungis’ was voor velen onder ons iets mystiek, iets onbekend. Vandaag voor minimum 12 mensen een realiteit van ongeziene allure.

We hebben ook leerschool betaald om bij een volgende keer, wat we zeker in onze gedachten hebben, het bezoek nog efficiënter te laten verlopen.

Dank voor prima vervoer en chauffeurs en vooral dank aan alle deelnemers voor prima teamspirit. Opnieuw werd er positief aan het netwerk gesleuteld. Daarvoor bestaan we.